Weetjes over Windows-XP

XP-ondersteuning opgehouden

Windows-XP is ruim 10 jaar meegegaan, tot grote tevredenheid van velen.
Helaas is de ondersteuning van XP door Microsoft m.i.v. 8 april 2014 beëindigd. Dit betekende dat er geen beveiligingsupdates meer worden gemaakt, en dat heeft tot gevolg dat XP zo lek als een mandje is voor virussen en ander ‘ongedierte’.
Daarom is het bv heel onverstandig te internetbankieren op een XP-computer.

Het is dus wijs zo snel mogelijk te upgraden naar Windows7 of 8 (Vista is niet meer te koop), of nieuwe hardware aan te schaffen.
In de meeste gevallen zal dit laatste onvermijdelijk zijn omdat een deel van de oude hardware (meestal meer dan 10 jaar oud) niet meer compatibel is met de nieuwere Windows-versies.

Om te controleren of de hardware al of niet verouderd is dien je het programma ‘Windows7-UpgradeAdvisor‘ of ‘Windows8-UpgradeAssistent‘ te downloaden en uit te voeren. Na enige tijd presenteert het programma een rapport)* waarin vermeld wordt welke hardwareonderdelen (en software) niet compatibel zijn met Windows7/8.
Daarnaast wordt geadviseerd om op de website van de fabrikant van de betreffende onderdelen te zoeken naar updates van de drivers. Als die updates niet beschikbaar zijn zul je inderdaad nieuwe hardware moeten aanschaffen.

)* Vergeet niet het rapport op te slaan, liefst in html-formaat. Deze mogelijkheid vind je, als het programma klaar is, rechtsbovenaan.

Email overzetten

Meestal werd in XP het programma OutlookExpress gebruikt voor email.
Voor de duidelijkheid: OutlookExpress is een heel ander programma dan Outlook. OutlookExpress een onderdeel van Windows-XP en is standaard geïnstalleerd, Outlook is een onderdeel van MS-Office.
OutlookExpress is niet beschikbaar in Windows7/8. De bestanden die dit programma aangemaakt heeft, zijn niet zondermeer over zetten naar Windows7/8; daar is helaas een aantal tussenstappen voor nodig.
 
Hier staat een handleiding voor het importeren van mails en adressen in Outlook.
Het bestand ‘Outlook.pst’ (en evt. ‘Archive.pst’) dat Outlook aanmaakt, moet van XP (‘C:\Documents and Settings\inlognaam\Local Settings\Application Data\Microsoft\Outlook\’) gekopieerd worden naar een makkelijk te onthouden plaats in Windows-Vista/7/8 (niet het Bureaublad).
Daarna kan het bestand geïmporteerd worden in de nieuwe Outlook.

Let op:
Standaard is het bestand ‘Outlook.pst’ in Windows-Verkenner niet zichtbaar, omdat het een verborgen bestand is. Daarom moet het eerst zichtbaar worden gemaakt door in de menubalk van Windows-Verkenner, ‘Map- en zoekopties’, tabblad ‘Weergave’) te kiezen =>

  • Vink de optie ‘Beveiligde besturingssysteembestanden verbergen (aanbevolen)’ uit
  • Vink de optie ‘Extensies voor bekende bestandstypen verbergen’ uit
  • Vink de optie ‘Verborgen bestanden en mappen weergeven’ aan

Het is alleen mogelijk deze handelingen te verrichten voor de gebruiker die ingelogd is; de procedures moeten dus per gebruiker afzonderlijk worden uitgevoerd.

Op dit artikel kan niet (meer) gereageerd worden.