WordPress-weetjes

Onderwerpen

Volgens mij onmisbare WordPress-plugins:

Wordfence Security
De best bekend staande plugin voor verdediging tegen hackers, onder andere  d.m.v. een Firewall.
Verder is een prachtige eigenschap dat je steeds melding ontvangt als er plugins bijgewerkt moeten worden.

TinyMCE Advanced
Uitgebreide WYSIWYG-editor.

UpdraftPlus – Backup/restorePijl-rond
Uitstekend backup- en restoreprogramma. Maakt (geplande) backups – ook van de SQL-database – locaal of naar Dropbox, Google-drive, Amazon-S3, Rackspace, (S)FTP en WebDAV.

WordPress SEO
Meest gebruikte en hooggewaardeerde SEO (Search Engine Optimization) voor WordPress, inclusief analyse per pagina en XML-sitemaps.
Klik op de link hieronder voor een goede instructie; scroll aldaar omlaag naar punt 9. Nieuwe content optimaliseren Link naar SEO-instructie

Contact Form 7
Een gebruiksvriendelijk en erg veelzijdig Contactformulier voor WordPress, met captcha en honingpot om spam te voorkomen.
Er kunnen ook andere soorten formulieren mee gemaakt worden (hoewel dat niet erg gebruiksvriendelijk is).

Child Theme Configurator
Als je veranderingen aan een thema wilt aanbrengen is het absoluut noodzakelijk eerst een zogenaamd ‘child-thema’ te installeren. Dit is om te voorkomen dat je onherstelbare veranderingen aanbrengt, en dat de veranderingen weer verdwijnen als het thema bijgewerkt wordt.
Child Theme Configurator‘ is een plugin die je de mogelijkheid geeft eenvoudig een child-thema te creëren, een thema te analyseren op voorkomende problemen en onderdelen aan te passen buiten de Customizer om.

Google Analytics door Yoast
Deze plugin maakt het makkelijker om Google-Analytics toe te voegen aan de WordPress-site, waardoor je in Google-Analytis kunt zien waar de bezoekers vandaan komen, welk apparaat en browser ze gebruiken en – belangrijk –  hoe ze navigeren binnen de site. Een Google-account is wel verplicht.Pijl-rond

Intuitive Custom Post Order
Als je links klikt op ‘Pagina’s’ zie je een overzicht van de pagina’s in willekeurige volgorde. Deze plugin zorgt ervoor dat je de volgorde van de pagina’s kunt aanpassen door ze te verslepen.
In sommige thema’s werkt deze plugin niet voor pagina’s; probeer dan: Simple Page Ordering

SSL-certificaat

Voor een (nog) betere beveiliging van de website is het verstandig een SSL-certificaat te installeren, zeker als er persoonlijke gegevens van de bezoekers verstuurd worden d.m.v. een formulier.
Je ziet dan aan het begin van de adresbalk HTTPS (i.p.v. HTTP) staan, en ervoor wordt een groen slotje weergegeven. De huidige browsers als Firefox en Chrome waarschuwen er zelfs voor, en Google plaatst zelfs niet-beveiligde websites lager
in de zoekresultaten.
Bij de meeste hosters is het certificaat gratis of kost het een klein bedrag per jaar. Soms moet er voor de installatie betaald worden.
Het instellen binnen WordPress gaat het handigst met de plugin ‘Really Simple SSL‘.

Meer lettertypes

Soms ben je niet tevreden over de lettertypes die beschikbaar zijn in het gekozen thema. Je zou dan de plugin ‘Easy Google Fonts’ kunnen installeren. In de Customizer verschijnt dan de extra optie ‘Typography’; daarin kun je per onderdeel een geschikt lettertype kiezen. Sommige thema’s hebben een eigen optie voor Google-fonts.Pijl-rond


WordPress verhuizen

WordPress verhuizen naar een andere hostingprovider

WordPress-site overzetten van WordPress.com naar een eigen domein