TeamViewer

TeamViewer is een gratis, gebruiksvriendelijk programma waarmee je hulp kunt bieden aan een familielid/vriend/enz. door op afstand de PC van deze persoon over te nemen, ook al zou deze bijv. in Portugal wonen.
Een uitgebreide uitleg over de werking ervan kun je hier vinden.
Hieronder staat hoe je er mee werkt voor zowel de Windows- als Mac-gebruiker.

Downloaden

Als je hulp op afstand nodig hebt (als Windows-gebruiker), ga je naar de downloadpagina van TeamViewer, blader je op die pagina iets verder omlaag en klik je op de blauwe knop ‘QuickSupport downloaden’ (dus niet op de groene knop).
D
an kun je het programma ‘TeamViewerQS.exe‘ downloaden; sla het op je Bureaublad (heet soms ‘Desktop’) op, zodat het gemakkelijk toegankelijk is.
Het programma hoeft niet geïnstalleerd te worden; d
oor erop te dubbelklikken kun je het meteen gebruiken (je moet nog wel twee keer toestemming geven en even geduld hebben voor het programma start).

De Mac-gebruiker gaat naar deze pagina, bladert wat verder omlaag en klikt onder ‘Extra downloads’ op de blauwe knop ‘QuickSupport downloaden‘ => ‘Ok’.

Klik op rechtsonder in het Dock op ‘Downloads’ en klik op het icoon naast ‘TeamViewerQS.dmg’. Er wordt een blauw Teamviewer-venster geopend; klik dubbel op het icoon in het midden. Mogelijk verschijnt er een beveiligingswaarschuwing; klik op de knop ‘Open’ om te bevestigen dat het een veilig programma is.

TeamViewer gebruiken

Als je het Hulpprogramma gestart hebt, (zowel Windows als Mac) verschijnt er een venster waarin een zogenaamd programma-ID (‘Uw ID’) en een wachtwoord staan.
Om de sessie te starten bel je me op en geef je mij het getoonde programma-ID en het (tijdelijke) wachtwoord door. Deze vul ik in op het scherm van de beheerdersversie die ik heb geïnstalleerd.
Na invullen van deze gegevens, kan ik de besturing van je PC/Mac  overnemen; ik zie dan het scherm van jouw PC/Mac voor me. En jij merkt dat bijvoorbeeld doordat de muisaanwijzer beweegt, zonder dat jij iets doet.
Je kunt de sessie op elk moment beëindigen door het programma te stoppen. Pas als ik het nieuwe wachtwoord van je krijg kan ik je PC/Mac weer overnemen.

Na beëindiging van de hulpsessie sluit je het hulpprogramma af door op de knop ‘Afsluiten’ te klikken.
In Windows klik je daarna op ‘Ok’.
Op de Mac moet je nog op het rode knopje van het blauwe scherm klikken.

TeamViewer is ook beschikbaar voor Linux, en er zijn apps beschikbaar voor Android en iOS (overigens alleen bruikbaar op een tablet; het kleine scherm van een smartphone geeft niet genoeg overzicht).

Op dit artikel kan niet (meer) gereageerd worden.