Handleiding voor de redacteur

Hieronder de handleiding voor de ‘gewone’ WordPress-gebruiker; degene die de inhoud van de website bijhoudt.
Opmerking:
Zorg altijd dat je twee tabbladen open hebt, een voor het bewerkingsscherm en een om de bewerkte pagina te kunnen zien; zo kun je gemakkelijk switchen tussen die twee. Denk er wel aan eerst de pagina te verversen ( of F5), voordat het resultaat te zien is.Ga naar [domeinnaam]/wp-login.php of [domeinnaam]/wp-admin om in te loggen.

Inloggen

Het inlogscherm verschijnt; voer hier de inloggegevens in, en klik op de knop ‘Inloggen’.

DashboardJe komt nu in het z.g. Dashboard, het beheerderscherm. Links zie je het menu met alle opties die voor jou toegankelijk zijn (als je niet de beheerdersrol hebt, zie je waarschijnlijk minder opties).
Bij jou staat natuurlijk ‘Hallo, [naam]’ rechts bovenaan. Ik heb het dashboard al een beetje opgeschoond voor de overzichtelijkheid. De ervaring leert dat je genoeg hebt aan de twee getoonde items, maar mocht je meer items willen zien, klik dan rechts bovenaan op ‘Scherminstellingen’; je kunt dan bovenaan een aantal items aanvinken.

Pagina aanmaken/bewerkenPijl-rond

Klik in het menu links op Pagina’s en klik in het midden op de gewenste pagina; je komt nu in het bewerkingsscherm van de betreffende pagina.
Een nieuwe pagina voeg je toe door in het menu links de muis te laten zweven boven Pagina’s en dan te klikken op ‘Nieuwe pagina’. => Rechts, onder ‘Pagina-attributen’ kun je aangeven wat voor soort pagina je wilt aanmaken. Laat onder ‘Hoofd’ de instelling op ‘(geen hoofd)’ staan, dan wordt de pagina automatisch opgenomen in het menu. Later kun je van de pagina een sub-pagina maken door rechts onder ‘Hoofd’ de pagina te kiezen waaronder deze als sub-pagina moet komen. Je moet dat dan nog wel in het menu aanpassen.

Kies bij ‘Sjabloon’ voor ‘Volledige breedte …’ (anders krijgt de pagina een zijbalk, wat meestal niet nodig is).

Bovenaan dit invoerscherm staan de bekende opmaakknoppen.
Mogelijk moet je de eerste keer op de knop ‘Toolbar weergeven/verbergen aanklikken.
Je kunt nu tekst invoeren door te typen, maar je kunt ook tekst kopiëren en plakken uit een document of van een andere website.

Opmerkingen

 1. Voor het bewerken van tekstdelen, zoals kopiëren, knippen en plakken, moet je sneltoetsen gebruiken: Ctrl-c (kopiëren), Ctrl-x (knippen), Ctrl-v (plakken); de menu-opties werken vaak niet. Bij de Mac gebruik je de Cmd-toets ipv de Ctrl-toets.
 2. Als je tekst plakt vanuit een ander programma, moet je de opmaak ervan wissen om te zorgen dat de opmaak (bv het lettertype) consistent is met die van de andere tekst. Dat doe je door de geplakte tekst te selecteren en op het gummetje Gummetje te klikken.
 3. Afbeeldingen laten zich niet kopiëren/plakken (behalve eenvoudige plaatjes als pijlen, hartjes, e.d.), die moet je handmatig invoegen; zie hieronder bij ‘Media’.
 4. Enter zorgt voor een nieuwe alinea; er wordt een regel overgeslagen. Met Shift-Enter ga je naar een nieuwe regel.

Als je klaar bent met de pagina klik je rechts op de knop Bijwerken/Update (bij een nieuwe pagina staat er: ‘Publiceren’).

Pagina later publiceren

Je kunt een pagina (of bericht) alvast aanmaken en pas later publiceren.
Klik daartoe aan de rechterkant, onder het kopje ‘Publiceren’, achter ‘Direct publiceren’ op ‘Bewerken’ en vul daar een datum in de toekomst in.
 

Media (afbeeldingen/doc’s/pdf’s) uploaden/invoegenPijl-rond

 • Als je afbeeldingen wilt invoegen, klik je op Media toevoegen, links boven het invoerscherm. In het volgende scherm:
  a) tabblad ‘Bestanden uploaden’ en dan op als de afbeelding op je computer staat, en blader je naar de plaats van de afbeelding. Na het kiezen en klikken op ‘Openen’ van de afbeelding krijg een scherm waarin je gegevens over de afbeelding kunt invullen. Belangrijk zijn de items ‘Uitlijning’ en ‘Afmeting’. Klik nu op Invoegen in bericht.
  b) tabblad ‘Mediabibliotheek’ als je de afbeelding al een keer geüploadet hebt. Zoek in het volgende scherm de gewenste afbeelding en klik op de afbeelding. Nu kun je weer de gewenste gegevens invullen; zie hierboven.
 • Het is handiger om eerst meerdere afbeeldingen/documenten naar de Mediabibliotheek te uploaden. Dat doe je door bij stap a) in de betreffende map meerdere bestanden te selecteren en daarna op ‘Openen’ te klikken.

Links gebruiken

Twee opmerkingen vooraf:

 1. Als je op een webpagina een link aanklikt, wordt het document/de pagina vaak in hetzelfde venster/hetzelfde tabblad geopend. Dat is ongewenst, want als men het document/de pagina na lezen sluit door op het kruisje rechtsboven (het tabblad) te klikken, wordt ook meteen de website gesloten en ben je de bezoeker kwijt (en deze raakt ook nog gefrustreerd). Daarom is het meestal beter te zorgen dat het document/de pagina in een nieuw scherm/tabblad wordt geopend.
 2. Sommige thema’s geven een link niet duidelijk weer, al wordt de link in het bewerkingsscherm wel blauw en onderstreept weergegeven. Het is verstandig het woord extra te onderstrepen (Ctrl-u).

Link naar een document/afbeelding

 • Het invoegen van een document (bv een pdf of een Word-document) doe je op dezelfde manier als bij een afbeelding; zie onder Media.
  Let op: De linktekst die verschijnt, is hetzelfde als de naam van het document, dus vaak niet zo duidelijk. Je kunt die tekst gewoon aanpassen zonder dat de link naar het document verloren gaat (zorg wel dat je bij het typen binnen de blauwe/onderstreepte tekst blijft).
 • Om de link in een nieuw venster/tabblad te openen, klik je in de linktekst en daarna op het linksymbool Link-knop in de knoppenbalk => in het venster ‘Insert link’ kies je bij ‘Target’ voor ‘New window’ => klik ‘Ok’.

Link naar een andere pagina/websitePijl-rond

Het aanmaken van een link naar een andere pagina of een externe website, doe je als volgt:
Typ eerst de beschrijving van de link => selecteer deze tekst => klik op het link-symbool Link-knop in de knoppenbalk => in het venster ‘Link invoegen/bewerken’ plak je het gewenste externe adres (open de betreffende pagina eerst in een apart tabblad van de browser en kopieer het adres uit de adresbalk om het hier te plakken), en voor een externe link vink je het vakje ‘Open link in een nieuw venster/tab’ aan => klik onderaan dit venster op de knop ‘Bijwerken’ (‘Update’).

Een mail-link

Een e-mailadres waar je op kunt klikken, zodat het e-mailprogramma gestart wordt, maak je door rechts bovenaan in het bewerkingsscherm te klikken op de tab ‘Tekst’, en op de gewenste plaats de volgende code (met je eigen e-mailadres ingevuld) te plakken:
<a href=mailto:gebruikersnaam@emailadres.nl>Stuur een e-mail</a>.
(Mogelijk moet je de dubbele aanhalingstekens corrigeren.)
Dit is, i.v.m. spam, de slimste en veiligste instelling. Je ziet op de website de tekst ‘Stuur een e-mail’ als klikbare tekst staan. Je kunt ook, i.p.v. de tekst ‘Stuur een e-mail’, hetzelfde e-mailadres zetten; voordeel daarvan is dat het e-mailadres gekopieerd kan worden naar de webmail, maar dit veroorzaakt meteen ook een veiligheidsrisico. Vervang daarom op die plek voor de veiligheid het apestaartje door bijvoorbeeld [at]. In dat geval zie je op de website het aanklikbare gebruikersnaam[at]emailadres.nl staan.

Vergeet niet na het bijwerken weer op de tab ‘Visueel’ te klikken.Pijl-rond

Klik op de knop Wijzigingen bekijkenom het resultaat te bewonderen (of klik op het browser-tabblad van de website zelf als je dat open hebt staan, en dan op F5-verversen).

Navigeren op lange pagina’s

Op lange pagina’s zoals deze, is het handig als je kunt springen naar items van jouw keuze (met ‘ankers’), en weer snel naar het begin zonder te hoeven scrollen (met ‘omhoogspringpijlen’).

Ankers

Springen naar een bepaalde plek op een pagina doe je m.b.v. ankers: plaats de cursor een paar regels boven de plek waar je terecht wilt komen => klik op het symbool Anker-symbool in werkbalk in de werkbalk => voer een passende, makkelijk te onthouden naam in => Ok => Je ziet nu het anker-symbooltje op de bewuste plek verschijnen.
Als je m.b.v. een link naar dit anker wilt springen, doe je dat op dezelfde manier als bij het maken van een link (zie ‘Links gebruiken‘), alleen klik je in het venster ‘Insert link/Link invoegen’ op de pijl achter ‘Ankers’ en selecteer je het anker dat je net aangemaakt hebt.
Je kunt ook van elders naar dit anker springen door achter de URL van de betreffende pagina (eindigend met een /) #ankernaam te plaatsen. B.v. voor het springen naar dit item gebruik je de URL:
https://www.wederzijdsgenoegen.nl/wordpress/gebruikershandleiding-voor-de-redacteur/#Ankers.

‘Omhoogspringpijlen’

Zoek op internet een pijl-icoon dat naar je zin is, download het en upload het naar de mediabibliotheek. Zet de cursor op de gewenste plaats en klik op ‘Media toevoegen’ => selecteer de pijl in de mediabibliotheek, kies voor rechts uitlijnen en voeg in => klik op de pijl om hem te selecteren, klik op Link-knop, ga naar de voorkant van de betreffende pagina op de website, selecteer de URL en kopieer hem => plak de URL in het venster ‘Insert link/Link invoegen’ in plaats van de URL van de pijl => Ok.
B.v. voor het omhoogspringen op deze pagina gebruik ik de URL:
https://www.wederzijdsgenoegen.nl/wordpress/gebruikershandleiding-voor-de-redacteur

Menu aanpassenPijl-rond

Vooraf:
Nieuw aangemaakte pagina’s worden achteraan in het menu toegevoegd. Het helpt niet de paginavolgorde aan te passen in ‘Pagina’s tree’/’Sitemap’ (is wel zinvol voor je eigen overzicht); dit heeft namelijk geen invloed op de menuvolgorde. Je zult het menu met de hand moeten aanpassen.
Als je een pagina als subpagina van een andere hebt aangemaakt, wordt hij sowieso niet aan het menu toegevoegd, en moet je dat handmatig doen.

Het menu aanpassen: laat de muis zweven boven ‘Weergave’ => klik op ‘Menu’s’ => je ziet rechts de menustructuur => versleep menu-items naar boven of onder om de volgorde te veranderen, of naar rechts om er een submenu van te maken => klik op de knop ‘Menu opslaan’.

Als een pagina niet voorkomt in het menu, ga dan weer naar de menu-bewerkingspagina => klik linksboven onder ‘Pagina’s’ op het tabblad ‘Toon alles’. => vink de pagina aan die je mist => klik op ‘Aan menu toevoegen’ => sleep de pagina naar de juiste plek => ‘Menu opslaan’.

Berichten

Als je op de homepagina niet met een statische inhoud wilt werken, maar hem steeds wilt laten veranderen, kun je het beste met berichten werken.
Dit stel je in met: ‘Weergave’ => ‘Customizer’ => klik (bijna) onderaan op ‘Statische startpagina’ => klik onder ‘Startpagina toont’ op ‘Je laatste berichten’ om dat te selecteren => klik bovenaan op ‘Opslaan & publiceren’ en even later op het kruisje ernaast.

Standaard worden berichten op volgorde van aanmaak geplaatst, met het meeste recente bovenaan. Soms is een bericht echter zo belangrijk dat je het steeds bovenaan wilt houden (bv een ‘Welkom’-bericht); dat doe je door het ‘Sticky’ te maken: Klik rechts, onder ‘Publiceren’, achter ‘Zichtbaarheid’ op ‘Bewerken’ => onder ‘Openbaar’ kun je nu de extra optie ‘Sticky’ aanvinken.

WidgetsPijl-rond

Als je met berichten werkt op de homepagina, is het handig en aantrekkelijk te kiezen voor een zijbalk; dat is ook meestal in het standaardsjabloon (engels: template) ingebouwd.
Deze zijbalk vul je met z.g. ‘widgets’: Ga naar ‘Weergave’ => ‘Widgets’ => Links zie je een overzicht van beschikbare widgets en rechts de zijbalk => Sleep de gewenste widget naar de zijbalk en plaats hem in het vak met stippellijnen (werkt hetzelfde als bij het menu) => Geef het vak een passende titel, pas evt. instellingen aan (bij een tekstvak belangrijk: ‘Automatisch alinea’s toevoegen’ aanvinken) en vul het vak met tekst => ‘Opslaan’ => ‘Sluiten’.
Een al bestaande widget kun je bewerken door erop te klikken.
De volgorde van de widgets kun je aanpassen door ze te verslepen.

Om in de ‘Tekst-widgets’ de tekst te kunnen opmaken net als in een pagina of bericht, is de plugin ‘Black Studio TinyMCE Widget‘ gemaakt. Als deze geïnstalleerd is, verschijnt in het widgets-overzicht een nieuwe widget: ‘Visuele bewerker‘. Je kunt een nieuw, opgemaakt item in de zijbalk maken door deze widget naar de zijbalk te slepen en hem op de gewenste plaats los te laten. Daarna kun je de inhoud maken door erop te klikken. De rest gaat hetzelfde als bij het maken van pagina’s of berichten.

Banner maken

Het is gebruikelijk de website te verfraaien door bovenaan de website een afbeelding te plaatsen. Die afbeelding kan een logo zijn, maar kan ook bestaan uit verschillende afbeeldingen die willekeurig wisselen (zie hierboven en klik een paar keer op F5).

Banner-afbeeldingen invoegen doe je door in het menu links de muis te laten zweven boven ‘Weergave’ => klik op ‘Header’ => Er staat aangegeven wat de afmetingen van de afbeelding (ongeveer) moet zijn; zie hieronder. (Bij meerdere afbeeldingen, kun je ze beter eerst uploaden via ‘Media’) => Klik op de gewenste afbeelding => (Je ziet rechts bovenin de verhoudingen van de gekozen foto staan) => Klik rechts onderin op ‘Selecteren en bijsnijden’ => Pas evt. door slepen het selectievak aan (hoeft niet als je de afbeelding al in de goede verhoudingen gemaakt hebt) => Klik op ‘Afbeelding bijsnijden’ => Klik in het linkervak onder de bannerfoto’s op ‘Geüploade headers willekeurig weergeven’ => Klik links bovenaan op ‘Opslaan en publiceren’ => Knop verandert na een paar seconden in ‘Opgeslagen’ => Klik op het kruisje links van die knop => Bewonder het resultaat door op de webpagina een paar keer op F5 (verversen) te drukken.
In hetzelfde menu ‘Weergave’ vind je ook de optie ‘Achtergrond’. Gebruik hier liefst afbeeldingen met afmetingen 1920×1440; dit zorgt ervoor dat er op de meeste schermen maar één exemplaar van de afbeelding te zien is.
Een website met heel veel geschikte achtergrondafbeeldingen vind je hier.
Hier vind je de handleiding voor het programma ‘MS-Office-Picturemanager’; waarmee je afbeeldingen kunt bewerken om ze geschikt te maken voor een website.

SEO (Search-Engine-Optimization)Pijl-rond

Onderaan in het bewerkingsscherm zie je de SEO-opties (als de plugin ‘WordPress-SEO’ geïnstalleerd is); die zijn belangrijk als je wilt zorgen dat de website goed vindbaar wordt voor zoekmachines.
Klik op de link hieronder voor een goede instructie, compleet met filmpjes.

Op de pagina ‘Links‘ staan nog wat verwijzingen.

Uitloggen

Voor de veiligheid: vergeet niet aan het eind uit te loggen.
Laat de muispijl rechts bovenaan boven ‘Hallo, ……’ zweven en klik daarna op ‘Uitloggen’.

Op dit artikel kan niet (meer) gereageerd worden.